10de Burgerbegroting: bewoners kiezen voor betere voetpaden, fietsvriendelijke straten en vergroening

10de Burgerbegroting: bewoners kiezen voor betere voetpaden, fietsvriendelijke straten en vergroening

28/3/2023

Voor de 10de keer kozen de inwoners van district Antwerpen hun favoriete thema’s en verdeelden ze er maar liefst 1,4 miljoen euro over. Zo beslisten alle stemmers samen over 10 procent van het volledige jaarbudget van het district. De populairste thema’s zijn 'betere voetpaden’ en 'groen in straten en op pleinen'.

Meer dan 1.000 inwoners van district Antwerpen kozen de afgelopen weken hun 5 favoriete thema’s uit een lijst van 30 thema’s en verdeelden er 1,4 miljoen euro over. Stemmen kon zowel online als tijdens de officiële Kick-off op zondag 5 maart in zaal Horta. Daarnaast ging de Burgerbegroting op bezoek bij heel wat lokale bewonersgroepen en organisaties om zoveel mogelijk stemmen te horen.

Tijdens de live sessies bespraken de deelnemers alle thema's tijdens enkele speeddates om daarna de belangrijkste thema’s te bepalen. In onderlinge dialoog en met pokerchips koppelden ze er nadien budgetten aan.

5 gekozen thema's

Alle stemmen zijn nu opgeteld. Dit zijn de 5 gekozen thema’s en de toegekende bedragen:

  • betere voetpaden: 390.540 euro
  • groen in straten en op pleinen: 291.229 euro
  • meer bomen: 260.404 euro
  • ontharden: 245.083 euro
  • fietsvriendelijke straten: 212.744 euro
Districtsschepen voor participatie Femke Meeusen: “Ook dit jaar blijven onze inwoners sterk inzetten op vergroening en fietsvriendelijke straten. Nieuw is het thema betere voetpaden. Deze nieuwkomer krijgt met 390.540 euro zelfs het hoogste budget toegewezen. Een bedrag dat zeker verschillende mooie projecten mogelijk maakt. We kijken uit naar de ideeën van onze inwoners binnen de gekozen thema’s.”

Ideeën indienen vanaf 29 maart

Nu de thema’s gekozen zijn en de bedragen verdeeld zijn, start de volgende stap van de Burgerbegroting: de ideeënronde. Iedereen kan vanaf woensdag 29 maart ideeën indienen via www.burgerbegroting.be.

Een idee moet passen binnen één van de 5 thema’s en de gekozen bedragen. Indienen kan tot en met zondag 13 mei 2023.

In september kiezen de inwoners vervolgens welke ideeën effectief geld krijgen, dit kan zowel online als op het Burgerbegrotingfestival op zondag 24 september.

Alle info is te vinden op www.burgerbegroting.be.

Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking
David Michiels projectmedewerker Burgerbegroting & participatie, District Antwerpen

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen