Skip to Content
Beerschot kleurt groen: spectaculaire make-over maakt Kiel warm voor Buurt in Bloei

Beerschot kleurt groen: spectaculaire make-over maakt Kiel warm voor Buurt in Bloei

5/4/2022

Een paarse ploeg in een groene oase? Het kan! Beerschot kreeg een groene make-over. Althans virtueel. Het opvallende beeld moet bewoners van het Kiel warm maken voor Buurt in Bloei. District Antwerpen wil met dit project al haar inwoners motiveren en ondersteunen bij het vergroenen van hun buurt. Want groene buurten zijn mooier, gezonder en veiliger.

Kiel in Bloei

Wie het beeld van het Beerschotstadion ziet, herkent de plek nog amper. Slingerplanten groeien dwars over het speelveld, aan de tribune klimmen gevelplanten naar boven en op de grasmat staan bloemen in bloei. Zo ingrijpend gaat het Kiel niet veranderen. Maar het district wil wel meer groen op ’t Kiel. En daar kunnen inwoners mee voor zorgen.

Via Buurt in Bloei kan elke inwoner van district Antwerpen een gratis geveltuin of groenslinger aanvragen of een boomvak adopteren. Als inwoner doe je enkel de aanvraag, district Antwerpen zorgt voor gratis plantjes en de aanplanting.

Groene buurt, gezellige buurt

District Antwerpen zet de komende jaren stevig in op het vergroenen, ontharden en verkoelen van buurten en straten. Want meer groen in een buurt biedt alleen maar voordelen.

Tom Van den Borne, districtsschepen voor groenvoorziening & parken legt uit: "Extra groen brengt niet alleen meer sfeer en gezelligheid. Het zorgt ook voor heel wat klimaatvoordelen zoals natuurlijke verkoeling, betere waterdoorsijpeling, meer biodiversiteit en een bijvriendelijke stad. Met Buurt in Bloei krijgen al onze inwoners de kans om hun buurt gratis te vergroenen.”

Gratis groen via buurtinbloei.be

Met geveltuinen, groenslingers en aangeplante boomvakken kan elke inwoner zijn huis, straat of buurt een pak groener, gezonder en gezelliger maken.

Inwoner Marianne Warmenbol vertelt: “Vorig jaar vroeg ik een geveltuintje aan en kreeg ik de keuze uit verschillende gevelplanten. Ik koos de plant die het best bij onze gevel past. District Antwerpen zorgde voor de aanplanting. Daar kwamen geen eurocent of vuile handen van mij aan te pas. Sinds er meer groen is, fleurt onze straat helemaal op!"

Een gratis groenproject aanvragen kan via www.buurtinbloei.be. Niet alleen inwoners van ’t Kiel, maar elke inwoner van district Antwerpen kan een aanvraag doen.

Groene cijfers

Tussen september 2020 en september 2021 konden inwoners al een Buurt in Bloei-project aanvragen. Dat leverde de volgende groene resultaten op:

 • 180 extra geveltuintjes sieren het straatbeeld
 • Al 200 meter aan groenslingers hangen doorheen district Antwerpen
 • Al 98 boomvakken werden geadopteerd en beplant door buurtbewoners

Maar het kan altijd nog groener op 't Kiel:

 • Nog maar 36,6% van de huizen is groen, heeft een groene of onverharde buitenruimte of groen op ‘t Kiel (*).
 • 54,8% van de inwoners op ‘t Kiel vindt dat er voldoende groen is in hun buurt (*).

(*) Bron: Stad Antwerpen, Stadsbeheer 2021, 2022

Meer groen in je straat: meer voordelen!

Meer groen levert alleen maar voordelen op: voor de mensen, huizen én natuur in je buurt!

 • Groen maakt je straat mooier en gezelliger.
 • Meer groen in je straat zorgt ervoor dat je huis in waarde stijgt.
 • Groenslingers verbinden je (letterlijk) met je buren en nodigen uit tot een praatje.
 • Meer groen is goed voor je humeur én doet je stressniveau dalen.
 • Een geveltuin vangt fijn stof op. Zo wordt de lucht op een natuurlijke manier gezuiverd.
 • Een groene gevel is beschermd tegen weersinvloeden en heeft een langere levensduur.
 • Dankzij groen stromen riolen en straten niet over bij hevige regenbuien.
 • Planten trekken diverse vogels, vlinders en insecten aan, die het groen gebruiken als voedsel, broed- en schuilplaats.
Olympisch Stadion kleurt groen
Olympisch Stadion kleurt groen

 

Tom Van den Borne districtsschepen bevoegd voor groenvoorziening & parken, jeugd, senioren, leefmilieu
Anja van Stappershoef projectdeskundige groenprojecten, district Antwerpen

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen