Skip to Content

Burgerbegroting: beslis mee welke ideeën uitgevoerd worden in 2023!

5/9/2022

Voor het negende jaar op rij organiseert district Antwerpen de Burgerbegroting. De inwoners van het district beslissen hierbij zelf over 1,4 miljoen euro, dat is 10% van de totale begroting van het district. De verdeling van het budget gebeurt in 3 grote stappen. Nu start de derde stap: bewoners kiezen welke van de 87 ingediende projecten vanaf 1 januari gerealiseerd worden.

Bewoners kozen dit jaar voor veel groene thema’s. Voor het thema ‘Fietsvriendelijke straten’ is er voldoende budget om alle ingediende projecten te realiseren. Nieuw is de voorwaarde dat deze 12 projecten minstens 20 online stemmen moeten halen. Voor de andere vier thema's (Meer bomen, Ontharden, Groen in straten en op pleinen, Tuinstraten en Experimenteel groen) kiezen de bewoners uit 75 projecten. Stemmen kan op 2 manieren, online en op het Burgerbegrotingfestival.

Online stemmen

Alle inwoners ouder dan 13 jaar kunnen online stemmen op de projecten die zij gerealiseerd willen zien. Dat kan snel en eenvoudig via www.burgerbegroting.be, tot en met zaterdag 24 september, middernacht. ​ Opgelet: iedereen moet minstens 3 projecten kiezen om geldig te stemmen.

Beslis mee op het Burgerbegrotingfestival

Daarnaast zijn alle inwoners welkom op het Burgerbegrotingfestival op zondag 25 september in Grand Café Horta, Hopland 2, Antwerpen. Daar overleggen de inwoners van district Antwerpen samen over welke projecten gekozen worden. De stemmen op het live festival wegen zwaarder door dan de online stemmen.

Femke Meeusen, districtsschepen voor participatie, wijst op de nieuwigheden: “Dit jaar zijn er 5 thema’s en grote budgetten waarover beslist moet worden. Elke deelnemer heeft dus stevig wat impact. Het is bovendien een ideale gelegenheid om andere bewoners te leren kennen en met mekaar in gesprek te gaan.“

Inschrijven voor het Burgerbegrotingfestival en online stemmen kan op www.burgerbegroting.be. Iedereen kan daar de 5 thema's vinden en de ingediende projecten binnen deze thema's.

Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking
David Michiels projectmedewerker Burgerbegroting & participatie, District Antwerpen

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen