Skip to Content

Burgerbegroting: bewoners kiezen voor vergroening

27/03/2022

Voor de negende keer kozen de inwoners van district Antwerpen hun favoriete thema’s. De vernieuwde Burgerbegroting maakte het mogelijk om er ineens 1,4 miljoen euro over te verdelen. Zo beslisten alle stemmers samen over 10 procent van het volledige jaarbudget van het district. De populairste thema’s zijn 'Groen in straten en op pleinen' en 'Fietsvriendelijke straten'.

Zo’n 1000 inwoners van district Antwerpen kozen de afgelopen weken hun 5 favoriete thema’s uit een lijst van 30 thema’s en verdeelden er maar liefst 1,4 miljoen euro over. Stemmen kon zowel online als tijdens de officiële kick-off op zondag 27 maart in zaal Horta. Daarnaast ging de Burgerbegroting op bezoek bij lokale bewonersgroepen en organisaties, om zoveel mogelijk stemmen te horen. De nadruk lag hierbij op Luchtbal.

Tijdens de feestelijke kick-off konden bezoekers in een reeks speeddates alle thema’s met elkaar bespreken en zo de belangrijkste bepalen. In onderlinge dialoog en met pokerchips koppelden ze er nadien budgetten aan.

​Alle stemmen zijn nu opgeteld. Dit zijn de gekozen 5 thema’s en de toegekende bedragen:

  • groen in straten en op pleinen: 374.316 euro
  • fietsvriendelijke straten: 313.041 euro
  • meer bomen: 272.554 euro
  • ontharden: 229.140 euro
  • tuinstraten en experimenteel groen: 210.949 euro
Districtsschepen van participatie & Burgerbegroting Femke Meeusen is blij met de vlotte start van de vernieuwde Burgerbegroting en de gekozen thema’s: “De start van de Burgerbegroting was dit jaar belangrijker dan ooit. Door het samenvoegen van de eerste twee stappen kregen onze inwoners de mogelijkheid om gelijktijdig thema’s te kiezen en geld te verdelen. En omdat we dit jaar geen 12 maar 5 thema’s weerhouden, stijgt het belang van elk gekozen thema. Als stemmer heb je dus meer impact op het eindresultaat. Dit jaar ging de voorkeur duidelijk uit naar groene thema's en fietsvriendelijke straten. Dankzij de Burgerbegroting kunnen bewoners in alle wijken van ons district er nu concrete ideeën voor indienen en mee aan de slag gaan. Ik kijk zoals elk jaar weer heel erg uit naar alle voorstellen, van klein tot groot.”

Op naar stap 2: ideeën indienen

Nu de thema’s gekozen zijn en de bedragen verdeeld zijn, gaat de volgende stap van de Burgerbegroting van start: de ideeënronde. Iedereen kan vanaf 1 april ideeën indienen via www.burgerbegroting.be. Een idee moet passen binnen een van de 5 thema’s en de gekozen bedragen, en kan ingediend worden tot en met zondag 15 mei 2022.

In september kiezen de inwoners vervolgens welke ideeën effectief geld krijgen, dit doen ze zowel online als op het Burgerbegrotingfestival. Alle info is te vinden op www.burgerbegroting.be.

Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking
David Michiels projectmedewerker Burgerbegroting & participatie, District Antwerpen
Burgerbegroting logo
Burgerbegroting logo

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen