Skip to Content
Burgerbegroting: kies nu welke projecten in 2024 uitgevoerd worden

Burgerbegroting: kies nu welke projecten in 2024 uitgevoerd worden

4/9/2023

Voor het tiende jaar op rij organiseert district Antwerpen de Burgerbegroting. De inwoners van het district beslissen hierbij zelf over 1,4 miljoen euro, dat is maar liefst 10% van de totale begroting van district Antwerpen. De verdeling van het budget gebeurt in 3 grote stappen. Nu start de derde stap: bewoners kiezen welke van de 65 ingediende projecten vanaf 1 januari 2024 gerealiseerd worden.

In het voorjaar - tijdens de eerste stap van de Burgerbegroting - kozen de inwoners van district Antwerpen uit 30 thema's voor deze 5 thema's:

  • Fietsvriendelijke straten
  • Betere voetpaden
  • Meer bomen
  • Ontharden
  • Groen in straten en op pleinen

Binnen deze thema's werden in totaal 105 projecten ingediend waarvan er 65 goedgekeurd werden. Alle projecten werden immers afgetoetst op haalbaarheid en moeten binnen de bevoegdheden van het district passen.

​Voor het thema ‘Betere voetpaden' is er voldoende budget om alle ingediende projecten te realiseren. Belangrijk hierbij is wel de voorwaarde dat deze projecten minstens 20 online stemmen moeten halen. Voor de andere 4 thema's moet er nog gekozen worden uit 55 projecten. Stemmen kan op 2 manieren, online en op het Burgerbegrotingfestival.

Online stemmen

Alle inwoners ouder dan 13 jaar kunnen online stemmen op de projecten die zij gerealiseerd willen zien. Dat kan snel en eenvoudig via www.burgerbegroting.be, tot en met zaterdag 23 september, middernacht. Opgelet: iedereen moet minstens 3 projecten kiezen om geldig te stemmen.

Beslis mee op het Burgerbegrotingfestival

Daarnaast zijn alle inwoners welkom op het Burgerbegrotingfestival op zondag 24 september (vanaf 10.30 uur) in Grand Café Horta, Hopland 2, Antwerpen.

Femke Meeusen, districtsschepen voor participatie, wijst op het belang van het Burgerbegrotingfestival: “Tijdens het festival kunnen onze inwoners elkaar ontmoeten en samen ideeën uitwisselen over de toekomst van ons district. In onderling overleg kiezen ze welke projecten in 2024 uitgevoerd worden. De stemmen op het live festival wegen zwaarder door dan de online stemmen. Als deelnemer heb je dus heel wat impact. En omdat we dit jaar een jubileumeditie vieren, kan je tijdens het stemmen genieten van een feestelijk stukje taart en sfeervolle live muziek van Duo Veston."

Inschrijven voor het Burgerbegrotingfestival en online stemmen doe je via www.burgerbegroting.be. Iedereen kan daar de 5 thema's vinden en alle ingediende projecten.

Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking
David Michiels projectmedewerker Burgerbegroting & participatie, District Antwerpen

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen