Burgerbegroting start! Kies 8 thema’s en beslis over de verdeling van 1,4 miljoen euro

Burgerbegroting start! Kies 8 thema’s en beslis over de verdeling van 1,4 miljoen euro

1/2/2024

District Antwerpen organiseert de elfde editie van de Burgerbegroting waarbij inwoners zelf beslissen hoe 1,4 miljoen euro gespendeerd wordt. Nieuw dit jaar is dat alle stemmers geld kunnen verdelen over hun 8 favoriete thema’s. Dat zijn er 3 meer dan de vorige jaren. Alle inwoners kunnen vanaf nu online stemmen en geld verdelen via www.burgerbegroting.be of op zondag 3 maart een bezoekje brengen aan de officiële Kick-off in zaal Horta.

Thema’s kiezen en geld verdelen 

Alle inwoners van district Antwerpen kunnen bepalen welke thema’s zij het belangrijkst vinden. Uit een lijst met  24 thema’s kiezen alle deelnemers hun 8 favoriete onderwerpen en verdelen ze er 1,4 miljoen euro over. 

Femke Meeusen, districtsschepen bevoegd voor participatie: “We sturen het proces van onze Burgerbegroting elk jaar bij om ze te versterken. Ook dit jaar voeren we enkele kleine veranderingen door. Het totaal aantal thema’s waaruit je kan kiezen, wordt teruggebracht van 30 naar 24. Zo is er minder overlap tussen de thema’s onderling. En je kan nu stemmen op je 8 favoriete thema’s. Vorig jaar waren dat er maar 5.”

Online stemmen en geld verdelen kan nog tot en met zondag 10 maart. Daarna worden de 8 populairste thema’s bekend gemaakt en welk budget elk thema toegewezen krijgt. 

​Bewoners kunnen ook live stemmen en met elkaar in dialoog gaan tijdens de feestelijke Kick-off op zondag 3 maart in zaal Horta (Hopland 2, Antwerpen). Online stemmen of inschrijven voor de Kick-off kan via www.burgerbegroting.be.

Burgerbegroting in 4 stappen 

Bewoners, verenigingen en organisaties beslissen elk jaar over de Burgerbegroting in 4 stappen: 

  • Inwoners kiezen hun 8 favoriete thema’s en verdelen er 1,4 miljoen euro over.  
  • Tussen 15 maart en 28 april 2024 kan iedereen ideeën indienen binnen de gekozen thema's.  
  • In september, tijdens de derde stap, kiezen de inwoners van district Antwerpen welke projecten er in 2025 uitgevoerd worden. Het jaarlijkse Burgerbegrotingfestival gaat door op 22 september 2024.
  • Het uitvoeren van al die projecten is de vierde en laatste stap.

Inwoners kiezen zelf aan welke en aan hoeveel stappen ze deelnemen. Alle informatie staat op www.burgerbegroting.be.

Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking
David Michiels projectmedewerker Burgerbegroting & participatie, District Antwerpen
Logo Burgerbegroting
Logo Burgerbegroting

 

 

 

 

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen