Burgerbegroting viert 10de editie en deelt gelukskoekjes uit

Burgerbegroting viert 10de editie en deelt gelukskoekjes uit

5/3/2023

District Antwerpen organiseert de 10de editie van de Burgerbegroting en laat haar inwoners opnieuw beslissen over de verdeling van 1,4 miljoen euro. Dit jaar is een feestelijke jubileumeditie van de Burgerbegroting en wordt de geschiedenis extra in de kijker gezet. Bewoners kunnen vanaf nu online stemmen en geld verdelen via www.burgerbegroting.be. 

Thema’s kiezen en geld verdelen 

Alle inwoners van district Antwerpen kunnen bepalen welke 5 thema’s zij het belangrijkst vinden. Uit een lijst met 30 thema’s kiezen alle deelnemers hun 5 favoriete onderwerpen en verdelen ze er 1,4 miljoen euro over. Op zondag 26 maart worden de 5 populairste thema’s bekend gemaakt en welk budget elk thema toegewezen krijgt. 

10 jaar Burgerbegroting

Dit jaar vindt de 10de editie van de Burgerbegroting plaats. Ondertussen is het één van de langstlopende burgerbegrotingen in Europa. District Antwerpen viert deze jubileumeditie met een feelgood campagne en deelt gelukskoekjes uit.

Tijdens de officiële kick-off op zondag 5 maart werd de campagne '10 jaar Burgerbegroting in 10 weetjes waar je gelukkig van wordt' gelanceerd. 

“Al voor de tiende keer beslissen bewoners met de Burgerbegroting over 10% van het districtsbudget. In totaal werd er dus al beslist over 12,5 miljoen euro. Daar waar de Burgerbegroting in 2014 startte als experiment, is ze intussen uitgegroeid tot een volwaardig project van burgerparticipatie met stevig wat impact. Onze manier van werken is uniek in België en daarbuiten. Verschillende lokale besturen komen er inspiratie over opdoen. Dit feestjaar is dan ook hét moment bij uitstek om fier terug te blikken op al die inspirerende en boeiende projecten van de afgelopen jaren. Via 10 weetjes die verstopt zijn in gelukskoekjes ontdekken onze bewoners die geschiedenis op een leuke manier” zegt Femke Meeusen, districtsschepen bevoegd voor participatie.

De gratis gelukskoekjes kan je vinden in een 20-tal openbare locaties verspreid over alle postcodes van district Antwerpen. Op www.burgerbegroting.be lees je meer info over elk weetje.

10 feelgood weetjes

 1. Een fietsvriendelijk district door fietscursussen voor 1.640 personen, 642 nieuwe fietsen en 181 fietsenstallingen.
 2. Dankzij de Burgerbegroting kregen 238 pleintjes en straten in district Antwerpen een blijvende groene, sportieve of kunstzinnige toets.
 3. In 157 projecten organiseerden inwoners en verenigingen waardevolle ontmoetingsmomenten in hun buurt.
 4. 81 projecten gaven kwetsbare bewoners, mensen in kansarmoede of nieuwkomers een extra duwtje in de rug.
 5. Meer dan 10% van alle gerealiseerde projecten gaven jongeren de kans om te spelen, experimenteren, sporten of muziek en theater te maken. 
 6. De Burgerbegroting liet district Antwerpen bruisen door 140 festivals, buurtconcerten en voorstellingen te ondersteunen.
 7. 1.391 nieuwe bomen én 9.161m² extra groen door de aanleg van gemeenschapstuinen, bloemenweides en geveltuintjes.
 8. 10 jaar Burgerbegroting: dat zijn 24.198 keer actieve deelnemers die samen keuzes maakten, online stemden of een project indienden.
 9. Er werden in totaal 39 verschillende thema’s gekozen en 641 projecten gerealiseerd. Het thema ‘Groen in straten en op pleinen’ was er elk jaar bij.
 10. Maar liefst 2,4 kilometer aan voet- en fietspaden kreeg een opwaardering zoals een heraanleg of blindegeleiding.

Burgerbegroting komt naar je toe

De Burgerbegroting komt dit jaar naar je toe met een feestelijk infostandje. Geniet mee van 10 jaar Burgerbegroting tijdens enkele grote districtsevents zoals het Tuinfeest (20 mei), Feesten in het Stadspark (8 & 9 juli) en Bal van de Bevrijding (1 september).  

Burgerbegroting in 4 stappen 

Bewoners en organisaties beslissen elk jaar over de Burgerbegroting in 4 verschillende stappen: 

 • Inwoners kiezen hun 5 favoriete thema’s en verdelen er 1,4 miljoen euro over.  
 • Tussen 29 maart en 14 mei 2023 kan iedereen ideeën indienen binnen de gekozen thema's.  
 • In september, tijdens de derde stap, kiezen de inwoners van district Antwerpen welke projecten er in 2024 uitgevoerd worden.  
 • Het uitvoeren van al die projecten is de vierde en laatste stap. Inwoners kiezen zelf aan welke en aan hoeveel stappen ze deelnemen. 
Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking
David Michiels projectmedewerker Burgerbegroting & participatie, District Antwerpen

 

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen