Skip to Content
De vernieuwde Burgerbegroting gaat van start

De vernieuwde Burgerbegroting gaat van start

24/2/2022

District Antwerpen organiseert de negende editie van de Burgerbegroting. Inwoners van het district beslissen opnieuw over de verdeling van 1,4 miljoen euro. Nieuw dit jaar is dat de eerste twee stappen worden samengevoegd: thema’s kiezen en geld verdelen vormen vanaf nu één stap. Zo wordt de start van de Burgerbegroting belangrijker dan ooit. Bewoners kunnen vanaf nu online stemmen en geld verdelen via www.burgerbegroting.be.

Kies uit 30 thema’s

Alle inwoners van district Antwerpen kunnen bepalen welke 5 thema’s zij het belangrijkst vinden. Uit een lijst met 30 thema’s kiezen alle deelnemers hun 5 favoriete onderwerpen en verdelen ze er helemaal zelf 1,4 miljoen euro over.

“We hebben de Burgerbegroting in 2021 grondig geëvalueerd om ze te versterken. Een van de concrete bijsturingen na evaluatie is om de twee eerste stappen samen te voegen en die toegankelijker te maken. De aftrap van de Burgerbegroting wordt zo belangrijker dan ooit. En de stem van onze inwoners dus ook. Omdat dialoog en ontmoeting de uitgangspunten van onze Burgerbegroting zijn, gaan inwoners op zondag 27 maart op een leuke en vernieuwende manier met elkaar in gesprek tijdens de officiële kick-off in Zaal Horta. Ook digitaal kan er worden gestemd.” zegt Femke Meeusen, districtsschepen bevoegd voor participatie & Burgerbegroting.

Op zondagavond 27 maart worden de 5 populairste thema’s bekend gemaakt en welk budget elk thema toegewezen krijgt.

Burgerbegroting in 4 stappen

Bewoners en organisaties beslissen elk jaar over de Burgerbegroting in verschillende stappen. In de eerste stap kiezen ze hun 5 favoriete thema’s en verdelen ze er 1,4 miljoen euro over. Tussen 1 april en 15 mei 2022 kan iedereen ideeën indienen. In september, tijdens de derde stap, kiezen de inwoners van district Antwerpen welke projecten er volgend jaar uitgevoerd worden. Het uitvoeren van die projecten is de vierde en laatste stap. Inwoners kiezen zelf aan welke en aan hoeveel stappen ze deelnemen.

​Alle informatie staat op www.burgerbegroting.be.

David Michiels projectmedewerker Burgerbegroting & participatie, District Antwerpen
Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking

 

Burgerbegroting logo
Burgerbegroting logo

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen