Skip to Content

District Antwerpen plaatst bijenhotels tijdens Week van de Bij

3/6/2022

District Antwerpen zet de Week van de Bij in de kijker en plaatst 6 bijenhotels. Elke postcode van district Antwerpen kreeg een nieuw bijenhotel. Natuurpunt vzw trekt ook naar enkele basisscholen in het district om het belang van de bij uit te leggen.

​Van zondag 29 mei tot zondag 5 juni loopt de negende editie van de Week van de Bij. Deze campagne wil iedereen aanmoedigen om zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor wilde bijen.

Nieuwe bijenhotels

Solitaire of wilde bijen hebben het steeds moeilijker in een landschap waarin alsmaar minder nectarplanten voorkomen. Door bijenhotels te installeren op strategische plekjes geeft district Antwerpen de bijen een duwtje in de rug. De bijenhotels werden gemaakt in het houtatelier van Natuur- en Landschapszorg vzw, het maatwerkbedrijf van Natuurpunt. Elk postcode in district Antwerpen kreeg een bijenhotel:

  • Frans Halsplein (postcode 2000) ​
  • Haantjeslei (postcode 2018)
  • Jan Ligthartplein (postcode 2020)
  • Columbiastraat (postcode 2030)
  • Thonetlaan (postcode 2050)
  • Kalverstraat (postcode 2060)

Natuurpunt trekt naar scholen

Het belang van de bijen wordt door bioloog en natuurkenner Joeri Cortens (Natuurpunt vzw) uitgelegd aan leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van enkele basisscholen in de buurt van een bijenhotel.

 

Meer groen, meer bijen

Tom Van den Borne (districtsschepen voor leefmilieu en groenvoorziening & parken) vindt het belangrijk om jaarlijks inspanningen te leveren rond het welzijn van de bij: “In district Antwerpen hebben we al een aantal jaren veel aandacht voor de bij. Naast de extra bijenhotels waken we er ook over om veel bijenvriendelijke beplanting aan te planten en zetten we bewust in op extensief maaibeheer. Via onze vergroeningsactie Buurt in Bloei sporen we onze inwoners ook aan om met onze hulp hun straat of gevel gratis te vergroenen. Want meer groen zorgt voor meer bijen.”

 

Tom Van den Borne districtsschepen bevoegd voor groenvoorziening & parken, jeugd, senioren, leefmilieu
Anja van Stappershoef projectdeskundige groenprojecten, district Antwerpen

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen