Skip to Content
Kunstenfestival Project Kunstwijk geeft SMAAK aan Antwerpen-Noord

Kunstenfestival Project Kunstwijk geeft SMAAK aan Antwerpen-Noord

28/3/2022

SMAAK is de tweede editie van het rondreizend kunstenfestival Project Kunstwijk. Elk jaar staat een andere wijk in de kijker. Dit jaar is postcode 2060 aan de beurt. Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 april kunnen bezoekers ​ op verschillende locaties doorheen Antwerpen-Noord genieten van muziek, dans, expo’s, films en workshops.

Femke Meeusen, districtsschepen voor cultuur: “Na een jaartje afwezigheid door corona pakken we ontzettend graag uit met de tweede editie van Project Kunstwijk. Op verschillende locaties in postcode 2060 worden interessante activiteiten opgezet rond het prikkelende thema smaak. Het festival nodigt bezoekers uit om op onderzoek te gaan naar wat smaak zoal kan zijn. Project Kunstwijk heeft een uiteenlopend programma voor alle leeftijden waar elke buurtbewoner ongetwijfeld iets naar z’n smaak vindt. Daarmee zetten we het specifieke karakter van Antwerpen-Noord in de verf.”

Bruisend Badhuis

In Het Oude Badhuis tonen artiesten van diverse pluimage zich op zaterdag 2 april: een verzameling van genres, disciplines, debatten en zelfs een ‘vunzig veesje’. ​

The Clear Instant X Osei Bantu Expercience brengen een unieke combinatie van hedendaagse freestyle dans en muziek. Hantrax grasduint door zijn eigen discografie en neemt zijn persoonlijke smaak en invloeden onder de loep. Samen met Elko Blijweert brengt hij een lezing gecombineerd met live muziek over het experimenteren met clichés uit verschillende genres.

Het enigmatische improcollectief I H8 Camera rond ceremoniemeester Rudy Trouvé kleurt buiten de lijntjes. I H8 Camera kent geen songs, enkel de obscure aanwijzingen van ringmeester Rudy Trouvé. Improviseren als het leven zelve, en vooral veel speelplezier. Noord/Sul is het verhaal van Mano Amaro die vanuit zijn persoonlijke geschiedenis een reis maakt, die loopt van zijn voorouders in Afrika via de Portugese slavenhandel naar zijn geboorteplaats Rio Grande do Sul in Brazilië en uiteindelijk naar zijn huidige woonplaats Antwerpen. Het eclectisch programma wordt afgesloten met een 'vunzig veesje'.

Creatieve hotspot voor en door jongeren

Op vrijdag 1 april wordt de Kubus aan bib Permeke overgenomen door jonge creatievelingen uit de buurt. Jongeren vinden in de Kubus workshops mangatekenen, fotografie, radio maken, portrettekenen en maskers maken van gerecycleerd afval. Kom dansen op beats van jonge dj’s, proeven van lekker eten en moppen tappen met radio Boslabs. Artiesten en leerlingen van het Atheneum tonen hun kunst. Kortom, vanaf 16 uur ademt de Kubus niets dan creativiteit.

Doorheen de buurt

Tijdens een wandeling door de straten van 2060 maken deelnemers kennis met eetbare planten en kruiden. In Klappei is er een filmfestival voor groot en klein met lekker eten. In Fundament 2060 kan iedereen de samentuin bezoeken en proeven van zelfgemaakte kombucha en lokale biertjes. Op het Schoolplak is er de fototentoonstelling over interieurs in appartementen van Woonhaven.

  • vrijdag 1 tot zondag 3 april 2022
  • verschillende locaties in Antwerpen-Noord: in en rond Het Oude Badhuis en de Kubus aan bib Permeke
  • volledige programma en meer info via www.projectkunstwijk.be

Project Kunstwijk is een festival van Lokaal Cultuurbeleid en district Antwerpen in samenwerking met lokale partners en verenigingen.

Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking
Dave Van Gestel Coördinator, Het Oude Badhuis
Laure Ruts Projectmedewerker, Bib Permeke

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen