Muurschildering als eerbetoon aan sportieve ‘Helden van Antwerpen Noord’

Muurschildering als eerbetoon aan sportieve ‘Helden van Antwerpen Noord’

31/7/2023

Op zondag 30 juli werd de street art zone in Halenstraat feestelijk afgerond met de onthulling van een meterslange mural. Graffiti-kunstenares Pink Painter kreeg als thema 'Helden van Antwerpen Noord' en liet zich inspireren door het nabijgelegen Park Spoor Noord als sportieve hotspot. Haar ontwerp brengt voetbalicoon Rik Coppens en jeugdige cricketspelers samen in een nieuwe eyecatcher voor 2060.

De hele maand juli was er veel bedrijvigheid aan de spoorwegmuur in de Halenstraat. Kinderen en buurtbewoners volgden er gratis graffiti-workshops en demonstraties. Hun creativiteit zorgde alvast voor veel kleur in de wijk. De kroon op het werk is de imposante mural 'Helden van Antwerpen Noord'.

Kind van de Seefhoek

Rik Coppens (1930-2015) siert de muurschildering als iconische sportheld. Als voetballer schitterde hij op het Kiel. Maar de wieg van deze balkunstenaar stond in Antwerpen Noord. Hij groeide op in de Seefhoek en hielp er zijn ouders in hun viswinkel in de Lange Zavelstraat. Op zestienjarige leeftijd brak hij door bij Beerschot VAC waar hij als snel uitgroeide tot publiekslieveling. Coppens schopte het tot Rode Duivel en werd tweemaal topschutter in de Belgische eerste klasse. In 1954 won hij de allereerste Gouden Schoen.

Sport in opmars

Het portret van Rik Coppens wordt geflankeerd door jeugdige cricketspelers die elkaar een high five geven. Een teken van samenhorigheid en solidariteit. Cricket werd geïntroduceerd in Park Spoor Noord door de Afghaanse gemeenschap. In juni 2022 werd het park zelfs uitgerust met vier slagkooien en wint de sport er aan populariteit.

Districtsschepen voor cultuur Femke Meeusen: “Park Spoor Noord is het groene, sportieve hart van Antwerpen Noord. Dat sportieve wordt doorgetrokken naar het ontwerp ‘Helden van Antwerpen Noord’. Qua populariteit nemen voetbal en cricket wereldwijd de top 2 in beslag en zijn het de sporten met de grootste aanhang. De muurschildering brengt beide sporten broederlijk samen. Een legendarisch voetbalicoon en kinderen met een sportdroom. Zo brengt het werk verleden en toekomst naadloos samen. Een mooi symbool van de diversiteit in 2060 en een prachtige blikvanger voor de buurt.”

Cricket heeft een interessante historische insteek. De sport is oorspronkelijk vanuit Vlaanderen naar Engeland overgewaaid. In de late middeleeuwen werd het daar voor het eerst geïntroduceerd door Vlaamse wevers. Na haar ontstaan in Vlaanderen werd de sport via migratie wereldwijd verspreid en vond ze zo stilaan haar weg terug, tot in Antwerpen.

Bio Pink Painter

Pink Painter is de alias van Jasmine Roemendael, een Antwerpse artieste die zich specialiseert in letterkunst en 3D. Kleur, beweging en een speels kantje zijn vaak terug te vinden in haar werk. Ze zoekt naar opportuniteiten om positieve boodschappen de wereld in te sturen en is bedreven in portretten en creatieve verbindende elementen.

Meer informatie over de street art zones via www.districtantwerpen.be of deze rechtstreekse link. De street art zone werd georganiseerd in samenwerking met ErfgoedLab, in het kader van ‘Geheugen van Stuivenberg’ en ​ professionele kunstenorganisatie Wallin’.

Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking
Felix Lion projectdeskundige cultuur en evenementen, district Antwerpen
Geert Gielis projectdeskundige cultuur, district Antwerpen

 

 

​ ​

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen