Skip to Content

Noorderlichtparade brengt opnieuw kunst en feest naar Antwerpen-Noord

23/11/2021

Op donderdag 25 november zorgt Noorderlicht voor de vijfde keer voor een kunstzinnige parade in Antwerpen-Noord. Elk najaar brengt een kunstige en kleurrijke stoet licht in de straten van de wijk 2060. Hiervoor slaan studenten van AP Hogeschool, lokale bewoners en kunstenaars de handen in elkaar. Noorderlicht opent met een startmoment aan de Slachthuissite en sluit af met een sfeervol buurtfeest nabij Park Spoor Noord. Dit jaar is het centrale thema 'Moeder'. Deelnemen is voor iedereen gratis.

Kunst tot op de stoep

Kunst vind je meestal in musea of galeries, op een podium of op een sokkel. Noorderlicht pakt het anders aan. Op 25 november zijn de gevels, de straten en de muren in Antwerpen-Noord het canvas voor een artistiek buurtfeest. Tijdens de Noorderlicht-parade slaan studenten van AP Hogeschool, kunstenaars en buurtbewoners uit de wijk 2060 de handen in elkaar voor artistieke en buurtversterkende projecten. De parade vertrekt vanop de Slachthuissite en mondt uit in een gezellig buurtfeest in De Pretstraat nabij Park Spoor Noord. De eerder gecommuniceerde indoor locatie Campus Noorderplaats (AP Hogeschool) wordt vervangen door De Pretstraat als nieuwe locatie voor het buurtfeest om een corona-veilig evenement te garanderen.

In en rond de parade tonen jonge kunstenaars beeldende kunst, opera, fotografie, performances, lichtinstallaties en videoprojecties. Buurtbewoners en verenigingen uit 2060 Antwerpen brengen ook circus, wereldmuziek, straattekeningen, het Zonnekoor en slam poetry.

Feest van creativiteit én diversiteit

“Noorderlichtparade viert de diversiteit en creativiteit die we hier in Antwerpen kennen”, zegt Femke Meeusen, districtsschepen voor cultuur. “Het is een artistiek spektakel van kunstenaars, studenten en buurtbewoners dat sfeer en gezelligheid brengt in het noorden van Antwerpen. Noorderlicht is de ideale gelegenheid om de buurt beter te leren kennen. Achter elke hoek wacht je een nieuwe verrassing.” ​

Praktisch

 • donderdag 25 november, vanaf 18 uur
 • programma:
  • 18 uur: startmoment aan Slachthuissite (Lange Lobroekstraat)
  • 18.30 uur: performances, tentoonstellingen en concerten op verschillende locaties in de buurt langs de route van de parade.
  • 21 uur: buurtfeest in De Pretstraat (nabij Park Spoor Noord)
 • deelnemen is gratis, vooraf inschrijven niet nodig
 • Noorderlichtparade vindt volledig buiten plaats, tijdens het evenement zijn de mondmaskerplicht en afstandsregels van toepassing. Bezoekers tonen hun Covid Safe Ticket als toegangsbewijs.
 • meer info op www.districtantwerpen.be/noorderlicht, www.ap-arts.be/parade-noorderlicht, of www.facebook.com/ParadeNoorderlicht 

Noorderlicht is een organisatie van AP Hogeschool, Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen in samenwerking met district Antwerpen.

Geert Gielis projectdeskundige cultuur, district Antwerpen
Karolien Loriers Communicatiedeskundige, AP Hogeschool
Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking

 

Noorderlicht 2021 | Campagnebeeld © Jesus Eloy Sanchez Garcia, Cristalyser and Aníbal Garcia
Noorderlicht 2021 | Campagnebeeld © Jesus Eloy Sanchez Garcia, Cristalyser and Aníbal Garcia

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen