Ontdek de rijke geschiedenis van de Harmonie

Ontdek de rijke geschiedenis van de Harmonie

22/09/2023

District Antwerpen zet het prachtige Harmoniegebouw in de kijker naar aanleiding van het 100-jarige bezit van de Harmonie door de stad. Een uitgebreid erfgoedtraject mondde uit in een tentoonstelling met 12 bijhorende luisterverhalen. Op donderdag 21 september werd de expo officieel geopend in zaal Harmonie en werden de audioverhalen voor iedereen gratis beschikbaar gesteld.

“Harmonie heeft een rijke feestelijke en muzikale geschiedenis. Met een tentoonstelling op de locatie en 12 luisterverhalen ontsluiten we het boeiend verleden van ons districtshuis voor bewoners en bezoekers.”, zegt Femke Meeusen, districtsschepen voor cultuur.

Rijke geschiedenis

Het gebouw, met bijhorend park, was van 1846 tot 1923 het zomerlokaal van de Société Royale d’Harmonie d’Anvers voor het door de stad werd overgekocht. Vanaf 1924 kreeg het gebouw een nieuwe invulling als stadsfeestzaal en begon haar feestelijke en muzikale geschiedenis.

Het verleden wordt gevierd met een tentoonstelling in het Harmoniegebouw en -park en gaat gepaard met 12 luisterverhalen die je doorheen de verschillende periodes van het gebouw leiden.

Als je de verhalen op volgorde beluistert, maak je een wonderlijke (en logische) tijdreis van 1846 tot 1984. Ontdek grote tuinfeesten en chique bals in de 19de eeuw, vroege jazz uit 1923, de donkere periode tijdens de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse periode.

De tentoonstelling is voor iedereen vrij toegankelijk in het Harmoniegebouw en het park. De verhalen zijn op hun best als je ze in de zaal of het Harmoniepark beluistert, en zijn voor iedereen toegankelijk op Spotify en SoundCloud.

Historisch onderzoek

Het project is een samenwerking tussen district Antwerpen en freelance historicus Jakob Ulens en zijn team. Naast archief- en literatuuronderzoek werd er ook gebruik gemaakt van informatie uit getuigenissen. Antwerpenaren konden online een getuigenis indienen of langskomen op de getuigen- en collectievormingsdag op 20 november 2022.

Klik hier voor meer info en het volledig historisch onderzoek.
​Beluister de verhalen via Spotify of SoundCloud

Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking
Felix Lion projectdeskundige cultuur en evenementen, district Antwerpen

 

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen