Skip to Content
Op zoek naar verhalen over het Harmoniegebouw

Op zoek naar verhalen over het Harmoniegebouw

7/10/2022

Het districtshuis van Antwerpen is sinds een jaar gevestigd in het Harmoniegebouw, een prachtig pand met een rijke geschiedenis. Om die te delen met de bewoners, is district Antwerpen op zoek naar persoonlijke en unieke verhalen.

Erfgoedtraject

Om de rijke geschiedenis van het Harmoniegebouw te verzamelen, startte district Antwerpen een erfgoedtraject op. Dat traject voorziet participatie met de bewoners, met partners en de aanstelling van twee historici. Het verzamelen van de verhalen is de eerste stap van het erfgoedtraject.

Deel jouw verhaal

District Antwerpen lanceert een digitale bevraging om persoonlijke en unieke verhalen te verzamelen over het verleden van het Harmoniegebouw. Het gebouw deed bijvoorbeeld ooit dienst als evenementenzaal. Zo werden er tentoonstellingen, workshops, feesten, fuiven en tal van uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Mensen die er zelf iets meemaakten of kinderen die verhalen hoorden van hun (groot)ouders mogen die altijd indienen. Alle verhalen worden verzameld.

"Om de rijke geschiedenis van het Harmoniegebouw te ontsluiten naar onze bewoners, stelde het district twee historici aan. Zij gaan op zoek naar verhalen en binnenkort ook naar stukken uit het verleden van het Harmoniegebouw. Met het resultaat willen we een veelzijdige kijk bieden op Harmonie als uniek Antwerps erfgoed", vult districtsschepen voor cultuur Femke Meeusen aan.

De digitale bevraging loopt vanaf 7 oktober tot en met 6 november. De link naar de bevraging vind je hier.

Collectiedag

Op zondag 20 november tussen 11 en 16 uur wordt een collectiedag georganiseerd. Daar kunnen mensen interessante stukken zoals flyers, affiches, foto's en memorabilia naar het Harmoniegebouw brengen. Nadien kunnen de verhalen en stukken gedeeld worden met de bewoners door tijdelijke tentoonstellingen, vaste installaties in het gebouw, of culturele evenementen.

Meer informatie over de digitale bevraging en de collectiedag via www.districtantwerpen.be of deze rechtstreekse link.

Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking
Geert Gielis projectdeskundige cultuur, district Antwerpen

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen