Skip to Content
Persuitnodiging: feestelijke opening speelterrein Stadspark

Persuitnodiging: feestelijke opening speelterrein Stadspark

27/5/2024

District Antwerpen stelde samen met de stad een herwaarderingsplan op voor het Stadspark. Dit plan voorzag ook een grondige make-over van het speelterrein en de omliggende groenzones en paden. Al die werken zijn nu afgerond. Alle bestaande speeltoestellen werden afgebroken. Enkel de onderdelen die nog in goede staat waren, werden zorgvuldig gerecupereerd. ​ Op woensdag 29 mei wordt het vernieuwde speelterrein, dat bestaat uit 2 avontuurlijke speelzones, officieel geopend.

Veilig spelen en ontdekken

Districtsschepen voor groenvoorziening en parken Tom Van den Borne: “We zijn erg blij dat we de werken die in januari gestart zijn in nog voor de start van de zomer helemaal kunnen afronden. Zo hebben alle kinderen uit de buurt hun favoriete speeltuin weer terug. En wat voor eentje: de speeltuin bestaat nu uit 2 speelzones die elk omringd zijn met brede, geschuurde betonranden. Elke zone heeft veel speelzand en richt zich op een specifieke leeftijdscategorie. Alle speeltoestellen werden hiervoor weloverwogen geselecteerd. Het vernieuwde speelterrein ligt trouwens volledig ten zuiden van het verbindingspad tussen de Quinten Matsijslei en de Rubenslei, zo worden conflicten tussen spelende kinderen en fietsers vanaf nu vermeden. Zo kunnen ouders hun oogappels er zonder zorgen laten ravotten.”

Officiële opening

De pers is van harte welkom tijdens de inhuldiging van het vernieuwde speelterrein op woensdag 29 mei om 13.30 uur in aanwezigheid van Tom Van den Borne (districtsschepen voor jeugd en groenvoorziening & parken). De muzikale act van Musica Mobilé zorgt met hun zomerse klanken voor een feestelijke stemming.

Ook alle buurtbewoners zijn welkom. Zij krijgen een uitnodiging in de bus die een leuke kleurplaat bevat. Kinderen die de speeltuin komen ontdekken en een ingekleurde kleurplaat inleveren, krijgen een leuke attentie. Ze genieten er ineens van leuke randanimatie en lekkere traktaties.

Dronebeelden vernieuwd speelterrein Stadspark © Nico Dingemans | Stad Antwerpen .mp4 - 260 MB

Speelzone 0 - 4 jaar

Impressie speelzone 0-4 jaar Stadspark Antwerpen
Impressie speelzone 0-4 jaar Stadspark Antwerpen

In de zone voor 0 - 4 jaar kunnen de allerkleinsten samen spelen en ontdekken. Aan de rand, bij de uitloop van één van de wandelpaden, staat een speelvlonder die voor iedereen toegankelijk is. De kleinsten kunnen hierover kruipen, zonder in het zand te hoeven. Rolstoelgebruikers kunnen hier makkelijk oprijden, om samen met de andere kinderen in de zandzone te spelen. Voorbij de vlonder, iets verder in de zandzone, is er ruimte voor zandspel. Hier staan staanders met kokers, trechters én een echte weegschaal. Deze bewegende elementen zorgen voor eindeloos speelplezier. Aan de andere kant van de zone staan een veerwip en een schommel.

Het avontuur begint bij het klim- en klauterparcours, dat laag start en steeds verder omhoog gaat richting de speeltoren. De speeltoren is niet alleen toegankelijk via het parcours, maar ook met een stammentrap en klimwand. Voor kinderen die zich liever verstoppen op een rustig plekje is er onderin ook nog een lignet. Wie bovenin de toren staat, kan ook hier met de verrekijker op zoek naar vriendjes, vriendinnetjes of ouders. Klaar met spelen in de toren? Dan komen de kinderen snel weer naar beneden met de glijbaan.

Speelzone + 4 jaar

Impressie speelzone 4+ jaar Stadspark Antwerpen
Impressie speelzone 4+ jaar Stadspark Antwerpen

In de grote zone is genoeg te beleven voor een brede doelgroep. Vanaf de kant lopen de palen op van laag naar steeds hoger in het midden. Waar twee

torens met elkaar verbonden zijn door een klimbrug van 8 meter lang. Deze verwijst naar de Keiligbrug in het park. De torens staan dan weer symbool voor folly’s, typische elementen uit de Engelse landschapsstijl. Het omliggende parcours in het palenbos is op meerdere manieren te volgen. Er zijn mogelijkheden om te balanceren over touwen, wiebelen over bruggen, hangen aan tokkeltouwen om uiteindelijk te chillen in het hangnet. Via de torens kan je snel weer naar beneden met de hergebruikte glijbaan van 2 meter hoog of de kuipglijbaan van bijna 3 meter hoog. Onderling zijn de torens verbonden met een grote hangbrug, die 2,5 meter boven de grond hangt.

Er is ook ruimte voor rustig spelen. De schommels bestaan uit een nestschommel, om samen met vriendjes in te liggen, een dubbele schommel om samen naast elkaar te schommelen en een familieschommel waar je achter elkaar zit. Aan de rand van de zone staat het xylofoonspel. Dat is vanaf het pad toegankelijk. Aan de andere kant van de speelzone staat nog een educatief én speels element dat voor iedereen toegankelijk is. Hier staat een meetlat, zodat je iedere keer als je komt spelen kan kijken hoeveel je gegroeid bent. Dit maakt deze speelplek compleet om te blijven ontdekken, klimmen én samen te spelen.

Groenzones en paden

Naast de werken aan het speelterrein werden ook de omliggende groenzones vernieuwd. Nieuwe plantenborders met kastanjehouten hekwerk zorgen voor extra groen rondom de bomen. De omliggende graszones zijn voorlopig nog niet toegankelijk. Door de overvloedige regenval kon het gras nog niet gezaaid worden. Tijdelijk hekwerk schermt deze graszones af.

Tussen het verbindingspad Rubenslei - Quinten Matsijslei en het skateterrein werd een nieuwe schaduwrijke ligzone gecreëerd. Vanaf juli 2024 is het vernieuwde verbindingspad in uitgewassen beton opnieuw toegankelijk. Ook het drinkwaterfonteintje aan het speelterrein is opgefrist. Er werden 2 nieuwe paden naar het speelterrein aangelegd. Eén van deze paden leidt naar Bar Capitale, dat opnieuw haar deuren opent vanaf woensdag 29 mei.

Tom Van den Borne districtsschepen bevoegd voor groenvoorziening & parken, jeugd, senioren, leefmilieu
Tanja Adriaenssens projectmedewerker jeugd, district Antwerpen
Andries Gouweloose Publieke Ruimte district Antwerpen

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen