Skip to Content
Persuitnodiging: onthulling meterslang kunstwerk als visuele apotheose van Paul van Ostaijenjaar

Persuitnodiging: onthulling meterslang kunstwerk als visuele apotheose van Paul van Ostaijenjaar

17/2/2022

District Antwerpen en het Vlaams-Nederland Huis deBuren realiseerden op vijf plekken in de binnenstad kunstwerken die deel uitmaken van de Paul van Ostaijenwandeling. Met dit project wil district Antwerpen haar rijke literatuurgeschiedenis in de verf zetten en bewoners laten kennismaken met belangrijke culturele ankerpunten in hun buurt. Deze literaire wandeling houdt halt bij locaties in het district die belangrijk waren in het leven van de dichter of waar sleutelpassages uit zijn meesterwerk ‘Bezette Stad’ zich afspeelden. Op deze plaatsen in de Antwerpse binnenstad geven kunstenaars een hedendaagse en visueel prikkelende interpretatie van ‘Bezette Stad’.

De pers is welkom op dinsdag 22 februari voor de officiële onthulling van het vijfde en laatste kunstwerk aan de metrohalte op het Operaplein.

Operaplein krijgt eyecatcher

Illustrator Dieter De Schutter verbeeldt ‘De Aftocht’, het laatste gedicht uit Bezette Stad dat Van Ostaijen schreef vanuit Berlijn. De Schutter startte aan zijn kunstwerk ‘Besmette Stad’ tijdens de eerste lockdown van 2020. Hij putte inspiratie uit een stad die hoewel ze stil is gelegd, toch steeds in beweging blijft. De Schutter gaf de 'Besmette Stad' vorm in zijn heldere en dynamische beeldtaal. Een meterslange illustratie met bekende Antwerpse landmarks zal de glazen wanden van metrohalte Opera volledig inpalmen.

Uitnodiging onthulling 'Besmette Stad'

De pers is van harte welkom op dinsdag 22 februari om 13 uur voor de onthulling van ‘Besmette Stad’ door districtsschepen voor cultuur Femke Meeusen in aanwezigheid van kunstenaar Dieter De Schutter, Willem Bongers-Dek (directeur deBuren) en Matthijs de Ridder (biograaf Paul van Ostaijen). De onthulling en toespraak vinden plaats op het Operaplein aan metrohalte Opera.

Het volledige programma:

  • 13 uur: welkomstwoord door Willem Bongers-Dek, directeur van deBuren.
  • 13.05 uur: wandel met biograaf Matthijs de Ridder langs ‘De Aftocht’ terwijl hij Van Ostaijens verhaal vertelt.
  • 13.20 uur: Willem Bongers-Dek introduceert kunstenaar Dieter De Schutter en interviewt hem over het werk.
  • 13.30 uur: overhandiging van de bloemlezing ‘De Aftocht’ aan districtsschepen Femke Meeusen, gevolgd door korte toespraak over de stadswandeling en het literair project.

Meer kunst in het straatbeeld

In de loop van het Paul van Ostaijenjaar werden er vier andere kunstwerken gerealiseerd die ook deel uitmaken van de literaire stadswandeling.

  • Aan het geboortehuis van Paul van Ostaijen in de Lange Leemstraat 56 ontdekken bezoekers de hedendaagse ‘Zeppelin’ die bij Hélène Gelèns en Koen Broucke ‘Koortsdroom, 30°36'59.7”NB 114°15’43.9”OL’ heet. ​
  • Boem Paukeslag… daar ligt alles plat. Boven Boekhandel De Slegte op de Wapper, in de jaren ’20 het epicentrum van het uitgaansleven, is nu ook de bekendste regel van het gedicht 'Music Hall' uit ‘Bezette Stad’ te vinden.
  • Aan Nosestraat 6 hangt het werk ‘Ragtime Nightmare’ van Shamisa Debroey. De affiche verwijst naar het bombardement op de nabijgelegen Sint-Paulusplaats.
  • Aan de zijgevel van het Vleeshuis pronkt ‘Onrust’ van stripmaker en illustrator Ward Zwart. Het imposante kunstwerk kijkt uit op het Jezusbeeld ‘Kristus van de dijk’ dat figureert in verschillende van Van Ostaijens gedichten. Zo ook in 'Sous les Pont de Paris’ waarnaar het werk van Ward Zwart verwijst. Ward Zwart is gekend voor zijn zwart-witte potlood- en houtskooltekeningen. De installatie van het werk is een postuum eerbetoon aan dit Antwerps rastalent die overleed in 2021.

Alle gerealiseerde kunstwerken zullen nog geruime tijd zichtbaar blijven in het straatbeeld. Iedereen kan de Paul van Ostaijenwandeling gratis raadplegen en downloaden via de ErfgoedApp.

 

 

Geert Gielis projectdeskundige cultuur, district Antwerpen
Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking

 

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen