Skip to Content
Plaatsing kunstwerk 'De Visser' op Linkeroever

Plaatsing kunstwerk 'De Visser' op Linkeroever

02/12/2021

Op 29 november werd het beeld ‘De Visser van Tiszaszederkény’ geplaatst aan het wandelpad aan de Galgenweellaan. Zo verfraait district Antwerpen de buurt met beeldende kunst uit de collectie van het Middelheimmuseum.

De sculptuur ‘Tiszaszederkéner Fisher’ ​ van de Hongaarse beeldhouwer Imre Szebenyi komt uit de collectie ​ van het Middelheimmuseum. Het beeld toont een statige en tegelijk kwetsbare vissersfiguur die de relatie weerspiegelt tussen de mens en natuur in een stedelijke omgeving.

De kunstenaar maakte het beeld in 1967, voor de Hongaarse stad Tiszaszederkény, het is 323 centimeter hoog en gemaakt van een koperlegering.
Meer info over het beeld vind je via deze link.

De Visser kijkt uit over het Galgenweel

Het beeld stond tot voor kort aan een vijver aan de Rozemaai in district Ekeren. Door een uitbreiding van het scholencomplex daar verdwijnt de vijver waar het beeld stond.

​Het Middelheimmuseum initieerde de herplaatsing op Linkeroever bij het district Antwerpen, vanuit één van de speerpunten van zijn collectiebeleid. Een kunstwerk in bruikleen geven, creëert immers meer kansen op waardering voor dat collectiestuk, dan wanneer het in depot stof zou vergaren.

Het beeld kijkt nu uit op het Galgenweel. De locatie is eerder rustig, de bankjes nodigen ook uit om even plaats te nemen.

"Het beeld hoort bij een waterpartij thuis. Na overleg met buurtbewoners en vertegenwoordigers van het verenigingsleven op Linkeroever, koos het district voor het wandelpad aan de Galgenweellaan. Dit is de ideale setting voor het beeld. Deze integratie maakt deel uit van onze ambitie in het bestuursakkoord om in te zetten op de aanwezigheid van kunst in het straatbeeld van ons district. Om deze ambitie te realiseren, werkt het district onder andere samen met het Middelheimmuseum", zegt Femke Meeusen, districtsschepen voor cultuur.

In de lente van 2022 voorziet district Antwerpen een kleine feestelijke inhuldiging van "De Visser" voor de buurtbewoners.

 

Femke Meeusen districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie en wijkwerking
Veerle Meul Hoofd Collecties Middelheimmuseum, stad Antwerpen

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen