Ronde van Vlaanderen voor kinderen

Ronde van Vlaanderen voor kinderen

6/3/24

Op zondag 24 maart 2024 vindt in Park Spoor Noord de Ronde van Vlaanderen voor kinderen plaats. Kinderen van 2 tot en met 12 jaar kunnen er gratis deelnemen aan wedstrijdjes op een afgesloten parcours. De supporters vinden dan weer hun gading in het ruime aanbod aan randanimatie. Het belooft een ludiek evenement te worden, waar plezier centraal staat!

Unieke samenwerking

Fietsbieb, beweging.net, district Antwerpen en Flanders Classics slaan de handen in elkaar om de tweede editie van de Ronde van Vlaanderen voor kinderen te organiseren. Op zondag 24 maart – één week voor de echte Ronde van Vlaanderen – krijgen kinderen van 2 tot en met 12 jaar de kans om hun eigen versie van de ronde te rijden in Park Spoor Noord. Als kers op de taart maken de deelnemers kans om uitgeloot te worden om op 31 maart als deel van de Fietsbiebploeg het startpodium van de echte Ronde van Vlaanderen te betreden.

De wedstrijd

Alle kinderen van 2 tot en met 12 jaar zijn welkom om gratis hun kans te wagen tijdens deze ludieke wedstrijd. Tussen 13 en 16 uur worden op een afgesloten parcours in Park Spoor Noord verschillende wedstrijdjes georganiseerd per leeftijdscategorie. Kinderen brengen hun eigen fiets mee, of kunnen gebruik maken van een fiets uit de Fietsbieb.

Deelnemen is belangrijker dan winnen, daarom wordt er geen winnaar gekozen, en gaan alle deelnemers naar huis met een leuk aandenken. Omwille van de veiligheid op het parcours zijn de plaatsen per categorie beperkt.

Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Doe dit snel, want sommige leeftijdscategorieën zijn bijna volzet! Inschrijven kan via de website www.rondevanvlaanderenvoorkinderen.be, waar ook het wedstrijdreglement en meer informatie over het evenement terug te vinden zijn.

Iedereen op de fiets en randanimatie

Fietsbieb wil graag zoveel mogelijk mensen op de fiets krijgen. Om dit waar te maken moet iedereen de kans krijgen om te leren fietsen, een fiets te hebben, en deze fiets ook te laten herstellen. ​

Samen met vele partners wordt gewerkt aan de mooie uitdaging om dit voor iedereen toegankelijk te maken, en dat is ook te zien op de Ronde van Vlaanderen voor kinderen. Zo kunnen deelnemers een fietsje ontlenen bij de Fietsbieb tegen een betaalbare prijs, bezoekers hun fiets laten nakijken door vrijwillige fietsherstellers, hun skills testen op een technisch parcours onder begeleiding van Pro Velo en kennismaken met allerhande andere partners die bezig zijn met sociale en/of duurzame initiatieven.

Tenslotte is het ook voor (groot)ouders, broertjes of zusjes, sympathisanten en supporters de moeite om af te zakken. Er wordt heel wat randanimatie voorzien zoals een gezellige drink op het terras, een lekkere hap van de foodtruck, voorjaarsklassieker Gent-Wevelgem op groot scherm, enkele springkastelen en verschillende workshops bij de partners van de SPRK-loods.

"Met dit wielerevent brengen we fietsen en bewegen naar de kinderen. Zo leren ze de wielersport op een laagdrempelige manier kennen en kunnen ze genieten van buiten sporten en fietsen. Misschien komt de nieuwe Wout Van Aert of Lotte Kopecky wel uit district Antwerpen", zegt Charlie Van Leuffel, districtsschepen voor sport.

Project Fietsbieb

De Fietsbieb is een deelsysteem van kinderfietsen, waar iedereen terecht kan om tegen een democratische prijs (€20 lidgeld per jaar) een kinderfiets te ontlenen. Is de fiets te klein geworden of verkies je een ander model? Dan kan je de fiets gratis omruilen. Dit alles wordt mogelijk gemaakt dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Op die manier wil Beweging.net fietsen op een duurzame manier en betaalbaar aanbieden voor elk kind.

In 2015 startte de eerste Fietsbieb en doorheen de jaren openden over heel Vlaanderen nieuwe vestigingen, waarvan voorlopig drie in Antwerpen. Het werd een echt succesverhaal waardoor er vandaag reeds 103 Fietsbiebs bestaan die samen ruim 13000 fietsen ontlenen.

Contact en meer info

Praktisch

Charlie Van Leuffel districtsschepen bevoegd voor sport, communicatie, innovatie, evenementen & feestelijkheden
Benjamin Spoelders projectdeskundige sport, district Antwerpen

 

 

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen