Skip to Content
Sporting A en district Antwerpen brengen boek ‘100 jaar Olympische Spelen’ uit

Sporting A en district Antwerpen brengen boek ‘100 jaar Olympische Spelen’ uit

Ter afsluiting van het olympisch jubileumjaar maakten Sporting A en district Antwerpen met verschillende partners het boek ‘100 jaar Olympische Spelen’. Het boek in beperkte oplage is niet te koop; wel schrijft de stad een wedstrijd uit om 100 exemplaren te winnen.

In 1920 vonden de Olympische Spelen in Antwerpen plaats. Door de coronapandemie dienden sommige activiteiten gepland in het jubileumjaar 2020 te worden uitgesteld. Zo konden de olympische ringen pas dit voorjaar door de stad reizen met bijhorende expo en kregen ze ondertussen een vaste plaats in de vorm van een monument aan het Olympisch Stadion op het Kiel. In september vond ook de eerste editie van de Antwerp Night Marathon plaats. Nu komt daar het boek ‘100 jaar Olympische Spelen’ bij.

Verhalen van toen en nu

“De zevende Olympiade in 1920 grossierde in sportieve uitschieters, boeiende anekdotes en andere straffe stoten. Verhalen die erom smeken om verteld te worden, maar die destijds door een povere documentatie tussen de plooien van de (sport)geschiedenis dreigden te vallen. De geschiedenis hoeft zich niet altijd te herhalen. Daarom goten we de beste verhalen en het relaas van ons olympisch jubileumjaar in een boek. Na de langverwachte terugkeer van de olympische ringen brengen we zo opnieuw hulde aan deze mijlpaal in de rijke geschiedenis van Antwerpen en aan de olympische waarden, die onze stad nooit zal loslaten”, zeggen schepen voor sport Peter Wouters en districtsschepen voor sport Charlie Van Leuffel in koor.

De verhalen van 100 jaar geleden alsook die van het jubileumjaar verzamelden de stad en het district samen met onder meer Sportimonium en Sport Vlaanderen in een rijk geïllustreerd naslagwerk.

Regisseur en scenarist Lars Damoiseaux, Antwerpenaar en auteur van het boek: “De Olympische Spelen in Antwerpen waren een historische editie, al was het maar omdat alles op de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog gebeurde. Typerend ook voor een wereld die in sneltempo aan het veranderen was. Zo werden op de Antwerpse sportvelden stappen gezet die onder meer tot de emancipatie van de vrouw en de arbeidersklasse zouden leiden.”

100 exemplaren te winnen

Het boek ‘100 jaar Olympische Spelen’ is gedrukt in een beperkte oplage en wordt niet te koop aangeboden. Wie kans wil maken op een van de 100 exemplaren die de stad en het district ter beschikking stellen, kan deelnemen aan een online wedstrijd op www.sportingA.be die loopt tot en met donderdag 23 december. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Charlie Van Leuffel districtsschepen bevoegd voor sport, communicatie, innovatie, evenementen & feestelijkheden
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Wouters

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen