Tiny Forest in Luchtbal: 980 bomen zorgen voor educatieve ontmoetingsplek
21/2/2024
Met veel enthousiasme werd er vandaag in wijk Luchtbal een waardevol stukje natuur toegevoegd in de vorm van een Tiny Forest®. Een bijzonder heuglijk moment, want met liefst 980 inheemse bomen en struiken zal een stukje grasland langs de Columbiastraat stap voor stap veranderen in een bosje. Een groene plek binnen een stedelijke context, die educatie- en ontmoetingsmogelijkheden schept. De oprichting van het bosje kadert in het initiatief van GoodPlanet Belgium om het unieke Tiny Forest-concept verder uit te rollen in België.
Wat is een Tiny Forest?
Een Tiny Forest is niet zomaar een stadsbos of minibos: de naam ‘Tiny Forest’ en de bijhorende aanpak zijn exclusief geregistreerd. Het bosje bestaat uit inheemse bomen en struiken, die volgens een specifieke methode geplant worden: dicht op elkaar, met 3 à 5 bomen per m². Omdat die tijdens de aanplant extra voedingsstoffen en bescherming krijgen, groeien ze sneller en vormen ze al gauw een waardevol ecosysteem, waar ook vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren zich meteen thuis voelen.
Educatieve ontmoetingsplek
Maar een Tiny Forest heeft nog een bijzondere meerwaarde: het brengt mensen uit de buurt en nabijgelegen scholen samen. In wijk Luchtbal plantten kinderen van BuSO De Ark en Leerexpert Castor de 980 bomen en struiken vandaag samen met buurtbewoners. En het stopt niet na deze plantdag. De kinderen zullen in de buitenklas over de natuur leren. Ze groeien als het ware op met hun bos en worden 'Tiny Forest Rangers'. Om dit mogelijk te maken krijgen leerkrachten en leerlingen verschillende workshops van GoodPlanet, een lesbox boordevol onderzoeksmateriaal en een lessenpakket voor het hele basisonderwijs.
Buurtbewoners krijgen dan weer een gezonde, groene ontmoetingsplek. Allemaal samen dragen ze zorg voor hun Tiny Forest.
Waarom een Tiny Forest?
Tom Van den Borne (districtsschepen voor groenvoorziening & parken) licht het belang toe: “Tiny Forests zijn bedoeld om de natuur dichter bij de mensen te brengen en zorgen voor meer biodiversiteit binnen een stedelijke omgeving. Kwalitatieve groene ruimte in de nabije omgeving is immers essentieel voor het welzijn en de gezondheid van mensen. Dergelijke weelderige, biodiverse kleine stukjes wildernis maken de stad bovendien beter bestand tegen de klimaatverandering: de bodem houdt meer water vast, de luchtkwaliteit verbetert en hittestress vermindert. Een Tiny Forest vraagt bovendien weinig ruimte. Voor dit Tiny Forest in Luchtbal kozen we voor een stukje grasland aan de Columbiastraat, vlakbij enkele scholen. Het heeft een oppervlakte van 300 m². Ideaal voor een waardevolle natuurbestemming als een Tiny Forest dus."
Samenwerking met GoodPlanet
GoodPlanet Belgium is de ambassadeur van Tiny Forest in ons land en plantte tussen 2020 en 2022 al vijf Tiny Forests aan: 3 in Schoten, 1 in Vorst en 1 in Neder-over-Heembeek. Met de expertise van GoodPlanet en de steun van Colruyt Group worden er in 2023-2024 maar liefst 15 Tiny Forests aangeplant, samen goed voor 12.000 bomen en struiken.
GoodPlanet coördineert de aanplant en zorgt voor de nodige tools om voorbereiding, aanplant en beheer vlot te laten verlopen. Bovendien krijgen scholen uit de buurt uitgebreide pedagogische ondersteuning om hun leerlingen op te leiden tot Tiny Forest Rangers.
Tom Van den Borne
Karen Vertonghen