Verken district Antwerpen met route- en beweegapp Hitta
5/1/2022
Vandaag stelde district Antwerpen de route- en beweegapp Hitta voor. Deze nieuwe applicatie werd ontwikkeld door KONO in opdracht van het district om inwoners meer te laten bewegen op het openbaar domein. Met de app kunnen bewoners hun district op een sportieve manier ontdekken.
Routes lopen, wandelen, fietsen of skaten
Hitta staat voor ‘vinden’ in het Zweeds, met tevens een knipoog naar de ‘A’ van district Antwerpen. In de app zijn nu 15 routes beschikbaar met uiteenlopende afstanden: van 1,5 kilometer in het Harmoniepark tot wel 10 kilometer op Linkeroever. In het aanbod vinden bewoners sportieve looproutes, rustige wandelroutes en routes voor met het hele gezin.
Bij elke route staat het aantal kilometer en de toegankelijkheid aangegeven. Zo weten gebruikers onmiddellijk of een route geschikt is voor bijvoorbeeld een buggy of rolstoel.
Er zijn ook specifieke themaroutes, zoals een route met de belangrijkste plaatsen en informatie in het kader van 100 jaar Olympische Spelen. In de toekomst komen er routes met nieuwe thema's bij, zoals bijvoorbeeld een kunstroute, een route rond het WK voetbal en een route om de groene plekken in het district te ontdekken.
"Met deze nieuwe app zetten we in op meer bewegen op het openbaar domein voor onze inwoners en iedereen die ons district op een andere manier wil leren kennen. Dit innovatieve project daagt sportieve en minder sportieve districtsbewoners uit om op een leuke manier nieuwe plekken te ontdekken. Dit kan op verschillende manieren: al lopend, wandelend, met de fiets, buggy, rolstoel of skates," zegt Charlie Van Leuffel, districtsschepen voor sport en innovatie.
Checkpoints verzamelen
Om een route te voltooien verzamelen deelnemers checkpoints. Als ze op de juiste locaties passeren, ontgrendelen ze deze punten en kunnen ze deelnemen aan een klassement. Het spelelement 'capture the flag' maakt het nog spannender, de laatste die op dat punt passeerde, kan extra punten verdienen.
Verschillende checkpoints geven ook leuke weetjes en informatie weer, bijvoorbeeld informatie over historische gebouwen. Op die manier leren deelnemers op een sportieve manier het district Antwerpen beter kennen.
Bewoners kunnen ook losse checkpoints verzamelen of zelf een route maken tussen de verschillende checkpoints in district Antwerpen. Er zijn nu 150 checkpoints en er komen er steeds nieuwe bij verspreid over het district.
Verdere ontwikkeling van Hitta
Naast steeds nieuwe checkpoints en routes, wordt ook het spelelement in Hitta uitgebouwd. De gebruikers zullen meer in interactie kunnen gaan en het laatste checkpoint van elkaar kunnen afnemen en medailles verdienen door mijlpalen te halen in de app. Volgend jaar komt er door augmented reality een nieuwe weergave bij het ontgrendelen van checkpoints. Ook de link met social media wordt verder ontwikkeld.
Doe mee en win
In het voorjaar organiseert het district een evenement, waarbij de gebruikers sinds januari in de bloemetjes worden gezet en deelnemers de app samen live kunnen ontdekken met onder andere een Instagramroute en een competitieve route. De 100ste, 200ste en 500ste gebruiker winnen een gezond ontbijt.
Jeremy Genar van KONO: "KONO is een jong bedrijf dat zich inzet voor de ontwikkeling van de oriëntatiesport in Vlaanderen. Dit is interessant voor hardlopers, maar ook voor wandelaars, buitensportliefhebbers en gezinnen met gevoel voor avontuur. De app Hitta past perfect in het plaatje om orienteering op een zeer laagdrempelige manier aan te bieden en toegankelijk te maken voor iedereen."
De app is volledig gratis en vanaf nu beschikbaar voor iOS en Android.
Meer info vinden geïnteresseerden op www.districtantwerpen.be of via deze rechtstreekse link.
Benjamin Spoelders
Charlie Van Leuffel