Vernieuwing speelterrein en verbindingspad Stadspark

Vernieuwing speelterrein en verbindingspad Stadspark

13/09/2023

District Antwerpen stelde samen met de stad een herwaarderingsplan op voor het Stadspark. In de komende jaren zal het park een opwaardering krijgen met respect voor de oorspronkelijke landschapsstijl, rekening houdend met de hedendaagse noden. De eerste grote werken gaan op maandag 18 september 2023 van start. Het einde van deze werken is voorzien tegen het vroege voorjaar van 2024.

 

Een volledig nieuw speelterrein

Districtsschepen voor groenvoorziening en parken Tom Van den Borne: “Alle huidige speeltoestellen worden afgebroken. De onderdelen die nog in goede staat zijn, worden gerecupereerd. Zo komt de metalen glijbaan terug in het nieuwe ontwerp. De klimspin zal dan weer verhuizen naar Noordschippersdok op Den Dam. Na de afbraak bouwt de firma Buytaert 2 speelzones met gepolierde betonranden en speelzand. Hierin worden ook houten zitbanken voorzien. Zo kunnen ouders in het nieuwe speelterrein vlakbij hun kinderen zitten. De firma Donkergroen plaatst vervolgens de speeltoestellen voor de 2 leeftijdscategorieën. Het nieuwe speelterrein komt volledig ten zuiden van het verbindingspad tussen de Quinten Matsijslei en de Rubenslei te liggen, zodat conflicten tussen spelende kinderen en fietsers in de toekomst vermeden worden.”

 

Speelzone 0 - 4 jaar

Impressie speelzone 0-4 jaar Stadspark Antwerpen
Impressie speelzone 0-4 jaar Stadspark Antwerpen

In de zone voor 0 - 4 jaar kunnen de allerkleinsten samen spelen en ontdekken. Aan de rand, bij de uitloop van één van de wandelpaden, staat een speelvlonder die voor iedereen toegankelijk is. De kleinsten kunnen hierover kruipen, zonder in het zand te hoeven. Rolstoelgebruikers kunnen hier makkelijk oprijden, om samen met de andere kinderen in de zandzone te spelen. Voorbij de vlonder, iets verder in de zandzone, is er ruimte voor zandspel. Hier staan staanders met kokers, trechters én een echte weegschaal. Deze bewegende elementen zorgen voor eindeloos speelplezier. Aan de andere kant van de zone staan een veerwip en een schommel.

Het avontuur begint bij het klim- en klauterparcours, dat laag start en steeds verder omhoog gaat richting de speeltoren. De speeltoren is niet alleen toegankelijk via het parcours, maar ook met een stammentrap en klimwand. Voor kinderen die zich liever verstoppen op een rustig plekje is er onderin ook nog een lignet. Wie bovenin de toren staat, kan ook hier met de verrekijker op zoek naar vriendjes, vriendinnetjes of ouders. Klaar met spelen in de toren? Dan komen de kinderen snel weer naar beneden met de glijbaan.

 

Speelzone + 4 jaar

Impressie speelzone 4+ jaar Stadspark Antwerpen
Impressie speelzone 4+ jaar Stadspark Antwerpen

In de grote zone is genoeg te beleven voor een brede doelgroep. Vanaf de kant lopen de palen op van laag naar steeds hoger in het midden. Waar twee

torens met elkaar verbonden zijn door een klimbrug van 8 meter lang. Deze verwijst naar de Keiligbrug in het park. De torens staan dan weer symbool voor folly’s, typische elementen uit de Engelse landschapsstijl. Het omliggende parcours in het palenbos is op meerdere manieren te volgen. Er zijn mogelijkheden om te balanceren over touwen, wiebelen over bruggen, hangen aan tokkeltouwen om uiteindelijk te chillen in het hangnet. Via de torens kan je snel weer naar beneden met de hergebruikte glijbaan van 2 meter hoog of de kuipglijbaan van bijna 3 meter hoog. Onderling zijn de torens verbonden met een grote hangbrug, die 2,5 meter boven de grond hangt.

Er is ook ruimte voor rustig spelen. De schommels bestaan uit een nestschommel, om samen met vriendjes in te liggen, een dubbele schommel om samen naast elkaar te schommelen en een familieschommel waar je achter elkaar zit. Aan de rand van de zone staat het xylofoonspel. Dat is vanaf het pad toegankelijk. Aan de andere kant van de speelzone staat nog een educatief én speels element dat voor iedereen toegankelijk is. Hier staat een meetlat, zodat je iedere keer als je komt spelen kan kijken hoeveel je gegroeid bent. Dit maakt deze speelplek compleet om te blijven ontdekken, klimmen én samen te spelen.

 

Heraanleg verbindingspad Quinten Matsijslei – Rubenslei

Tussen 18 september 2023 en het vroege voorjaar van 2024 wordt ook het verbindingspad tussen de Quinten Matsijslei en de Rubenslei opnieuw aangelegd. De kasseien verdwijnen en er komt een pad in uitgewassen beton. Om conflicten tussen werfverkeer en voetgangers en fietsers te voorkomen is het pad gedurende de werken afgesloten. Er is een omleiding doorheen het park voorzien. De omleiding loopt via het noordelijkste punt van de Stadsparkvijver. Bar Capital blijft tijdens de werken steeds bereikbaar.

Tom Van den Borne districtsschepen bevoegd voor groenvoorziening & parken, jeugd, senioren, leefmilieu
Andries Gouweloose Publieke Ruimte district Antwerpen

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen