Skip to Content
Buurt in Bloei kleurt Bib Kielpark helemaal groen op Antwerpse Moederdag

Buurt in Bloei kleurt Bib Kielpark helemaal groen op Antwerpse Moederdag

15/8/2022

Op 15 augustus viert Antwerpen alle mama’s. In bibliotheek Kielpark werden de Kielse mama’s vandaag letterlijk in de bloemetjes gezet. De bib aan het Kielpark veranderde voor Moederdag in een gezellige, groene ontmoetingsplek én afhaalpunt voor gratis groen. De groene bib is een actie van district Antwerpen in samenwerking met bierbrouwerij Anders! Deze opvallende actie wil alle Kielenaars warm maken voor Buurt in Bloei: een project waarmee inwoners hun buurt zélf kunnen vergroenen, met de steun van district Antwerpen.

Een groene bib op Moederdag

Iedereen die vandaag langskwam aan bibliotheek Kielpark, zag de bib zoals nooit tevoren: tegen de gevel prijkte een enorme muur van bierbakken, met daarin prachtige plantjes en bloemen. Elke inwoner die vandaag langskwam, kreeg gratis groen om zijn of haar mama in de bloemetjes te zetten.

Ter plekke konden alle mama's, papa's en kinderen heel wat beleven. Buiten maakte de rondreizende serre van het Ecohuis een stop. Aan een infostand in de bib ontdekten de inwoners van het Kiel het project Buurt in Bloei. Daar kwamen ze alles te weten over de voordelen van meer groen in hun buurt én konden ze meteen een gratis geveltuin, groenslinger of boomvak aanvragen bij district Antwerpen.

Een heel jaar groen met Buurt in Bloei

Deze in het oog springende actie wil het Kiel enthousiasmeren om hun buurt zélf een stuk groener te maken.

“Wie aan Moederdag denkt, denkt aan bloemen en plantjes. Met deze actie willen we buurtbewoners motiveren om zelf hun buurt te vergroenen met Buurt in Bloei. Zo kunnen ze binnenkort élke dag genieten van een groener Kiel”, vertelt districtsschepen voor groenvoorziening & parken Tom Van den Borne. "District Antwerpen zet de komende jaren sterk in op het vergroenen van álle buurten. Via Buurt in Bloei kan elke inwoner van district Antwerpen een gratis geveltuin of groenslinger laten plaatsen of een boomvak adopteren. Als inwoner doe je enkel de aanvraag, district Antwerpen zorgt voor gratis plantjes en de aanplanting."

De bib, helemaal Anders!

Dat bibliotheek Kielpark gastheer is voor deze groenactie, is geen toeval.

Bibliothecaris Hanne Deckers was meteen enthousiast: “De bib is sowieso een belangrijke ontmoetingsplek op ’t Kiel, waar iedereen welkom is. Met deze actie bereiken we nog meer mensen én dragen we bij aan een groenere buurt. Onze bibliotheek heeft zelf een groene binnentuin en een ruim aanbod van boeken over tuinieren, waarmee onze buurtbewoners zelf aan de slag kunnen."

Ook de samenwerking met bierbrouwerij Anders! lag voor de hand. De naam van de brouwerij onderstreept dat meer groen een buurt helemaal verandert. De brouwerij vindt dat een biertje pas smaakt in een groene omgeving en in het gezelschap van anderen.

Drie keer groen op het Kiel

Deze actie is de derde guerrilla-actie op rij om Kielenaars warm te maken voor Buurt in Bloei. Het bekende olympisch stadion van voetbalclub Beerschot kreeg in april een groene (digitale) make-over. In mei vormde district Antwerpen samen met alle leerlingen van basisschool Creatopia de speeltuin aan de Jan De Voslei om tot een groene droomspeeltuin. Die acties hebben resultaat: dit jaar kwamen er vanuit het hele district al zo'n 300 nieuwe aanvragen binnen voor extra groen.

Gratis groen via buurtinbloei.be

Elke inwoner van district Antwerpen kan een gratis groenproject aanvragen via buurtinbloei.be. De eerstvolgende deadline voor een aanvraag is 1 september 2022. Jouw groenslinger, geveltuin of boomvak wordt dan in het najaar aangeplant.

Tom Van den Borne districtsschepen bevoegd voor groenvoorziening & parken, jeugd, senioren, leefmilieu
Anja van Stappershoef projectdeskundige groenprojecten, district Antwerpen

 

 

 

 

 

 

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen