District Antwerpen opent 3 vernieuwde speelterreinen

District Antwerpen opent 3 vernieuwde speelterreinen

3/6/2024

In juni en juli rondt district Antwerpen de vernieuwingswerken van enkele speeltuintjes af. Zowel in de Konijnenwei, Kruishofstraat en de Geelhandplaats volgt weldra de officiële opening van een vernieuwd speelterrein. De speeltuintjes hebben elk hun eigen invulling en zijn aangepast aan de noden van de buurt. Het zijn veilige, avontuurlijke speelplekken voor groot en klein.

Tom Van den Borne (districtsschepen voor jeugd): "District Antwerpen investeert voortdurend ​ in speelplekken voor groot en klein. Sommige bestaande speeltuintjes voldeden niet meer en waren aan vernieuwing toe. Dat gebeurde niet alleen door het plaatsen van nieuwe speeltuigen, maar ook door het verwerken van natuurlijke spelaanleidingen in het ontwerp. Met de oplevering van deze vernieuwde speelterreinen hebben de kinderen uit ons district iets om naar uit te kijken nu de zomervakantie stilaan dichterbij komt.”

Konijnenwei | 2018 Antwerpen

De Konijnenwei is een buurtpark, gelegen aan de rand van de Brederodewijk in Antwerpen. Het terrein wordt begrensd door de Singel, een snelwegafrit en het spoor. In het park -in de schaduw van de imposante containertipi- bevindt zich een speelterrein. Een deel van dit terrein werd in 2011 aangelegd en in 2018 verder uitgebreid. Het oudste deel was aan vernieuwing toe en kreeg een andere locatie die iets verder van de Singel en de afrit ligt. Het nieuwere gedeelte uit 2018 wordt op de bestaande plaats behouden. Om de eenheid tussen de 2 speelzones te bewaren, worden de toestellen in beide zones mee vernieuwd. Kinderen kunnen er nu genieten van een zeshoekschommel, een jungle-arena en een laagteparcours met netten en stappaaltjes.

​De plek van het oude speelterrein werd ingericht als een zone vol natuurlijke speelaanleidingen zoals speelheuvels en verhardingen. Alle nog bruikbare, bestaande speeltoestellen werden verspreid over heel de Konijnenwei hergebruikt.

Het speelterrein aan de Konijnenwei wordt officieel geopend op woensdag 5 juni van 13.30 tot 16 uur. Alle buurtbewoners krijgen hiervoor een uitnodiging.

Kruishofstraat | 2020 Antwerpen

De bestaande speeltuin kreeg een grondige heraanleg. Het speelterrein bestaat uit 2 zones. Een zone is ontworpen voor kinderen van 2 tot 6 jaar en bevat een schommel met kinderzitje, een veerfiguur en een zand- en speelhuiscombinatie.

​De ander zone richt zich op kinderen van 6 tot 16 jaar. Dit deel is uitgerust met een hoge vogelnestschotel, 2 zit- en chillplekken en uitdagend speelparcours met een combinatietoestel. ​

​Er komt ook informele speelaanleiding bestaande uit boomstammen en een groene bufferzone. De speeltoestellen worden gemaakt uit robinia hout, een Europees hardhout dat zeer duurzaam is. 

Het speelterrein in de Kruishofstraat wordt officieel geopend op vrijdag 7 juni van 16 tot 17.30 uur. Alle buurtbewoners krijgen hiervoor een uitnodiging.

Geelhandplaats | 2060 Antwerpen

De Geelhandplaats is gelegen op de binnenplaats van een woonblok aan de Duinstraat. Het speelterrein wordt intensief gebruikt en is een populaire ontmoetingsplek voor buurtbewoners. De speeltoestellen op de Geelhandplaats waren aan vervanging toe. Op basis van inspraak van de omwonende kinderen en buren werkte district Antwerpen een concept uit. In het nieuwe ontwerp blijft het eenvoudige, stedelijke karakter van het plein behouden.

​Bij de nieuwe inplanting van de speeltoestellen wordt er een onderverdeling gemaakt tussen de allerkleinsten van 0 tot 3 jaar en +4-jarigen door middel van gekleurde speeleilandjes. Op deze manier kan spelen veilig en overzichtelijk verlopen. Qua spelvormen kunnen kinderen er klimmen, schommelen en glijden. Ze kunnen zich uitleven op een draaischijfspin, dubbel duikelrek, klimdriehoek, nestschommel en een hangmat.  De speelzones worden uitgevoerd in geluidsabsorberend rubber met een kleurrijk patroon. De kleuren worden overgenomen van de buitendeuren, om zo visuele eenheid te creëren. Meer groen en extra zitgelegenheid maken de heraanleg compleet.

Het speelterrein aan de Geelhandplaats wordt in juli 2024 officieel geopend, in samenwerking met Woonhaven. Alle buurtbewoners krijgen hiervoor een uitnodiging.

Stadspark | 2018 Antwerpen

Eerder dit voorjaar werden ook de werken aan het speelterrein in het Stadspark definitief afgerond. Deze speeltuin werd feestelijk geopend op woensdag 29 mei. Meer info over deze nieuwe speeltuin.

Tom Van den Borne districtsschepen bevoegd voor groenvoorziening & parken, jeugd, senioren, leefmilieu
Tanja Adriaenssens projectmedewerker jeugd, district Antwerpen

 

 

Over District Antwerpen

District Antwerpen is de kern van een bruisende, leefbare en moderne stad. Als het lokale aanspreekpunt voor alle inwoners van postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060 houdt district Antwerpen een vinger aan de pols bij alles wat er leeft binnen haar wijken om daar op een verrassende en innoverende manier op in te spelen. 

Op www.districtantwerpen.be lees je meer nieuws over district Antwerpen en al haar verschillende beleidsdomeinen, events en projecten. Sport of cultuur, jeugd of senior, feest of groen, ondersteuning voor verenigingen en bewoners, verbeteringswerken aan straten of inspraak en participatie: in alles wat district Antwerpen doet wil het inwoners met elkaar verbinden om zo het grootste district van Antwerpen samen nog boeiender maken.

District Antwerpen
Mechelsesteenweg 216
2018 Antwerpen